ΤΟ BLOG ΤΗΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΟ RAGHSHUR, 6.089m ΣΤΟ HINDU KUSH ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ. ΕΔΩ ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ, ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΕΝΩ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΛΗΡΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΝΟ, ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009

Ορειβατική αποστολή στο Raghshur 6.089m

Η κορυφή Raghshur με υψόμετρο 6.089 μέτρα είναι μια από τις απάτητες κορυφές του Ινδοκαύκασου (Hindukush). Βρίσκεται στο βορειοδυτικό Πακιστάν κοντά στο όρος Tirich Mir που είναι και το ψηλότερο βουνό στην οροσειρά Ινδοκαυκάσου. Τα τελευταία 7 χρόνια ο Νίκος Κρούπης ασχολήθηκε και μελέτησε την συγκεκριμένη περιοχή και έχει πραγματοποιήσει τέσσερις αποστολές. Η κορυφή Raghshur τράβηξε την προσοχή του στην αποστολή που είχε πραγματοποιήσει στο Tirich Mir το 2006 και ήταν η αφορμή για την οργάνωση της παρούσας αποστολής. Παρακάτω επισυνάπτουμε μερικές πληροφορίες από τις λιγοστές που υπάρχουν για το βουνό, αφού κανείς δεν έχει καταφέρει να φτάσει την κορυφή του μέχρι σήμερα. Επίσης παρουσιάζεται η ομάδα των ορειβατών, ο προϋπολογισμός και οι φορείς που στηρίζουν την προσπάθεια.

Η περιοχή.
Το Raghshur βρίσκεται ΒΑ από το συγκρότημα του Tirich Mir, 7.708m και Α από το συγρότημα του Istor-O-Nal, 7.403m. Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Shogram (περίπου 2.800m).
Το βουνό και το ιστορικό των προσπαθειών.
Η κορυφή Raghshur είναι μια απότομη πυραμίδα και απαιτεί αναρρίχηση από τα 4800 μέτρα και επάνω. Με έρευνα που κάναμε βρήκαμε ότι έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα τρεις προσπάθειες ανάβασης με σημαντικότερη των Ιταλών του 1974.
-Των Ιταλών το 1974 από την βόρεια πλευρά σκαρφαλώνοντας στην δυτική ράχη και ακολουθώντας την ράχη προς την κορυφή φτάνοντας μέχρι τα 5400 μέτρα (AAJ, 1975).
-Των ντόπιων από την νότια πλευρά του βουνού αλλά χωρίς να καταφέρουν να φτάσουν στη δυτική ράχη (~5000 μέτρα).
-Των Πολωνών από την βόρεια πλευρά μέχρι περίπου τα 5200 μέτρα.

Δορυφορική εικόνα (GoogleEarth) με την βορεινή πλευρά του βουνού.

Το ταξίδι.
Η αποστολή προγραμματίστηκε από 29/7/2009 έως 22/8/2009 μια περίοδο που ο καιρός είναι πιο σταθερός. Το ταξίδι θα γίνει αεροπορικώς με πτήση της GulfAir από Αθήνα για Ισλαμαμπάντ και στη συνέχεια με δεύτερη πτήση μέχρι το Τσιτράλ (Chitral). Από εκεί, αφού τακτοποιηθούν οι σχετικές άδειες, με τζιπ θα μεταβούμε στο τελευταίο χωρίο πριν το βουνό.
Η πρόσβαση στο βουνό γίνεται από το χωριό Shagrom 2.800μ (Σαγκρούμ). Στο Shagrom μπορεί να βρεθεί κάποιος διασχίζοντας τα περίπου 140 χιλιόμετρα, στενού χωματόδρομου που ανηφορίζει στις απότομες και διαβρωμένες πλαγιές του ανάγλυφου της περιοχής, που το χωρίζει από την πόλη του Chitral. Η κορυφή Raghshur υψώνεται δυτικά από το χωριό Shagrom σε μικρή απόσταση.


Η ομάδα.
Νικόλας Κρούπης: Γεννήθηκε στην Ελάτη Τρικάλων και ξεκίνησε την ορειβασία σε μικρή ηλικία. Το '90 ανέβηκε για πρώτη φορά στον Κόζιακα, ενώ τα επόμενα χρόνια ανέβηκε στα περισσότερα ελληνικά βουνά. Το 2000 άρχισε τα ταξίδια σε βουνά του εξωτερικού με τον Άτλαντα στο Μαρόκο, ενώ τα επόμενα χρόνια οργάνωσε και συμμετείχε σε αποστολές στο Ιράν (Ντάμαβαντ, 2001), Πακιστάν (2002, 2004, 2006, 2007), Τουρκία (Αργαίος, 2009) και αλλού. Επίσης έχει κάνει αναβάσεις και μικτές αναρριχητικές διαδρομές στον Καύκασο και στις Άλπεις. Συμμετείχε σε 2 Ομοσπονδιακές αποστολές της ΕΟΟΑ στο παρελθόν (Καύκασος 2005 και Πακιστάν 2007). Είναι 33 χρονών και μέλος του ΕΟΣ Αθηνών. Link: http://nikolas.kroupi.gr

Θόδωρος Χριστόπουλος: Από το 1995 περπατάει στα βουνά, αλλά ασχολείται πιο σοβαρά με την ορειβασία και την αναρρίχηση τα τελευταία 9 χρόνια. Έχει πραγματοποιήσει βράχινες και χειμερινές διαδρομές στα σημαντικότερα βουνά της Ελλάδας, αλλά και αναβάσεις στις Άλπεις (2003, 2005, 2006, 2008) και στον Καύκασο (2005, 2007). Είναι βοηθός εκπαιδευτής ορειβασίας της ΕΟΟΑ και είναι μέλος της ΟΑΛ Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε στην Ομοσπονδιακή αποστολή της ΕΟΟΑ στον Καύκασο το 2005. Είναι 35 χρονών. Link: http://peftontas.blogspot.com

Γιάννης Κοβανίδης: Είναι ένας νέος ορειβάτης-αναρριχητής με συνεχή δράση τα τελευταία 2 χρόνια. Έχει κάνει χειμερινές αναβάσεις σε ελληνικά βουνά και έχει πραγματοποιήσει πολλές σοβαρές αναρριχητικές διαδρομές. Επίσης έχει κάνει αναβάσεις στις Άλπεις (Mont Blanc, Matterhorn κ.α.) και έχει επαναλάβει αναρριχητικές διαδρομές στις βελόνες του Chamonix (Αλπινιστικό Κέντρο ΟΑΛΘ 2008). Είναι 21 χρονών και μέλος του ΕΟΣ Θεσσαλονίκης.

Στόχος της αποστολής.
Στόχος της παρούσας αποστολής είναι να βρεθεί μια νέα διαδρομή που θα μπορέσει να μας οδηγήσει στην κορυφή με βάση αυτή που ξεκίνησαν οι Ιταλοί το 1974. Παράλληλα να εξερευνηθεί η περιοχή για την αποστολή μεγαλύτερων ομάδων σε ψηλότερες κορυφές της οροσειράς. Επίσης, θα αποτελέσει έναυσμα για επόμενες αποστολές σε μια από τις πιο ανεξερεύνητες περιοχές του πλανήτη.

Προϋπολογισμός.
Παρακάτω φαίνεται αναλυτικά το κόστος, ανά μέλος της ομάδας, του ταξιδιού από Θεσσαλονίκη στο βουνό και πίσω.
  1. Μετάβαση(και επιστροφή) στην Αθήνα για έκδοση Visa/Κόστος Visa: 80+90= 170 €
  2. Αγορά τροφίμων υψομέτρου από Ελλάδα: 80 €
  3. Μετάβαση (και επιστροφή) από Θεσσαλονίκη-Αθήνα: 80 €
  4. Αεροπορικό εισιτήριο από Αθήνα-Ισλαμαμπαντ και πίσω: 815 €
  5. Αεροπορικό εισιτήριο από Ισλαμαμπάντ-Τσιτράλ και πίσω συν υπέρβαρο: 80 €
  6. Αγορά αναλώσιμου ορειβατικού εξοπλισμού (σταθερό σχοινί, καρφιά κτλ): 200 €
  7. Αγορά τροφίμων στο Πακιστάν: 70 €
  8. Μετάβαση από Τσιτράλ-Σαγκρούμ και πίσω/ξενοδοχεία-διατροφή: 100 €
  9. Tour Operator/Porters/Μάγειρας/Απρόβλεπτα: 600 €
  10. Δορυφορικό τηλέφωνο (SIM και μονάδες): 50
Εκτίμηση συνολικού κόστους: 6.735 € και για τα 3 μέλη της ομάδας.

Η ομάδα είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να χορηγήσει κάποια από τα παραπάνω υλικά, με αντάλλαγμα την τοποθέτηση διαφημιστικού banner στο παρόν blog, με link στον ιστότοπο του χορηγού.

Ορειβατικοί σύλλογοι που στηρίζουν την προσπάθεια.
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αθηνών www.eosathinon.gr
Ορειβατική και Αναρριχητική Λέσχη Θεσσαλονίκης www.oalth.gr
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης www.eosthessalonikis.gr

Επικοινωνία.
Για να επικοινωνήστε μαζί μας παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τα παρακάτω e-mail:
gianniskov @t hotmail dot com